Naujienos

Renkama nuotolinė grupė moterims patyrusioms persileidimą

2023 09 20


Patarimų, kaip išreikšti užuojautą netektį patyrusiam žmogui, bet rasti veiksmingų užuojautos ar paguodos žodžių gedinčiojo vis tiek nebūna lengva, todėl neretai jie iš viso vengia bendrauti su gedinčiuoju arba sukelia gedinčiajam dar daugiau neigiamų jausmų: kad ir kokie nuoširdūs guodžiančiojo ketinimai, rezultatas neretai būna priešingas nei tikimasi. Tokia patirtimi dalinasi jau kelerius metus Krizinio nėštumo centre vykstančių savitarpio paramos grupių moterims po persileidimo dalyvių patirtis.

Šios grupės veikia indėnų gentyse paplitusių „išsikalbėjimo ratų“ principu. Šie ratai skirti pagerbti apie savo skausmą ar sunkumus kalbantį žmogų ir jo patirtį, paliudyti to žmogaus vertę ir tarpusavio bendrystės galią. Šiuose ratuose svarbu būti atviriems, atidiems ir „klausytis širdimi“ – kad šnekantieji patirtų atjautą ir viešai kalbant apie savo skausmą kylančio katarsio gydomąją galią. Susibūrimai nėra skirti išsakyti savo nuomonę apie šnekančiojo situaciją ar patarti, kaip jam toliau derėtų elgtis.

Persileidimą patyrusioms moterims netinka paguoda: „Juk dar jauna (-i), dar tikrai susilauksi (-te)“ ar „Jūs (tu) tikrai ne vienintelė, taip nutinka daugybei moterų.“ Juolab ne vietoje ir pamokslavimas, kad gi „jau gana gedėti ir metas judėti pirmyn.“

Daug labiau tinka su atjauta, iš širdies, išsakyti žodžius:

- paliudyti, kad matome ir jaučiame jos skausmą, kad ji ir jos savijauta mums nuoširdžiai rūpi;

- atvirai pripažinti, kad, patys to nepatyrę, iki galo negalime suvokti, kaip ji jaučiasi ir kad galbūt sunku rasti tinkamų žodžių, bet tikrai esame dėkingi, kad ji mums atvirai pasipasakojo;

- patikinti, kad visada esame ir būsime atviri, jei ji panorėtų daugiau pasikalbėti apie tai, ką patyrė, ir kad visada esame pasiruošę atskubėti į pagalbą, jei šios prireiktų.

Atviras, nuoširdžios meilės sušildytas buvimas šalia ar tylus apkabinimas dažnai būna galingesnis už žodžiais reiškiamą užuojautą ar paguodą.

Susitikimų pradžia -  spalio 11 d. (planuojama 11 savaitinių NUOTOLINIŲ  susitikimų)

Susitikimai vyks trečiadieniais, nuo 17.30 - 20 val.

Susitikimus veda psichologė Lina Jurėnienė

Nuorodą į nuotolinę susitikimo erdvę ir daugiau informacijos gausite užsiregistravusi.

Tel.: 8 616 13633 arba

El. p. pjlina2@gmail.com

Informaciją parengė Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Asta Ivoškienė